Stichting Zorgeloos Vastgoed opgericht

11 april is stichting Zorgeloos Vastgoed opgericht. Het Kadaster is onderdeel van dit samenwerkingsverband. Het doel? De consument ontzorgen bij de aan- en verkoop van vastgoed. Zo werken ze aan de digitalisering van bijvoorbeeld koopovereenkomsten en taxatierapporten. 

Samenwerkingsverband zet consument centraal

Zorgeloos Vastgoed is een samenwerking tussen het Hypotheken Data Netwerk, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, de NVM en het Kadaster. Zij werken sinds 2019 aan eenvoudigere digitale communicatie tussen alle partijen in de vastgoedketen. 

De stichting wil bijdragen aan:

  • actuele en betrouwbare woon- en koopdata
  • snelle en veilige informatie-uitwisseling 
  • regie bij de consument tijdens het koopproces

Digitale koopovereenkomst bestaande eensgezinswoning

Zorgeloos Vastgoed heeft afspraken gemaakt over een digitale koopovereenkomst. Die wordt op kleine schaal al in de praktijk gebruikt. Hiermee kunnen (ver)kopers de gegevens van een bestaande eengezinswoning makkelijker en veiliger delen. Dit geeft de consument meer overzicht en grip. Bovendien hoeven zij documenten niet meer te kopiëren. 

Digitalisering van andere documenten

De stichting wil ook afspraken maken over digitale koopovereenkomsten voor appartementen. Daarnaast werken zij aan de digitalisering van onder andere taxatierapporten, energielabels en akten.

Meer informatie

Lees meer in het nieuwsbericht Afspraken voor een zorgeloze woningaankoop
Of kijk op de website Zorgeloosvastgoed.nl.