Steeds meer bewoners vier grote steden verlaten hun stad

23 July 2018

Steeds meer mensen verlaten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag om te gaan wonen in de kleinere omliggende steden. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar het verhuisgedrag van bewoners uit de 4 grote steden in ons land.

Omliggende steden meer in trek

Bewoners uit de 4 grote steden kopen de laatste jaren steeds vaker een huis buiten hun eigen stad. Zo kopen 39% van de Utrechters buiten de eigen stad. Op de tweede plek staat Rotterdam, met 37% stadverlaters. Hagenaars zijn het meest honkvast: 28% vertrekt naar buiten de stad.

De ontwikkeling in Amsterdam wijkt af van de andere grote steden. In de crisisperiode daalde het aantal Amsterdammers dat een woning kocht buiten de stad. Sinds 2015 steeg dit aantal weer. De afgelopen maanden kochten Amsterdammers voor 38% buiten hun stad.

Minder woningverkopen

Ondanks dat omliggende steden meer in trek zijn, worden nog steeds de meeste woningen in de 4 steden gekocht door de inwoners zelf. Wel nam vanaf 2015 het aantal verkopen hier minder snel toe. Vanaf 2017 lag de groei in de 4 steden zelfs onder die van de rest van Nederland. Ondanks deze daling, ligt het aantal eigendomsoverdrachten in de grote steden ver boven de jaren voor de crisis.

Van Diemen tot Rijswijk

De omliggende steden zijn in trek, maar waar verhuist men dan zoal naartoe?

  • Amsterdam: In gemeenten Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel en Oostzaan wonen relatief gezien veel Amsterdammers. 40-49% van de woningen daar wordt gekocht door een Amsterdammer.
  • Rotterdam: De Rotterdammers verhuizen vooral naar Barendrecht, Albrandswaard en Capelle aan den IJssel. Maar liefst 30% van de woningen daar wordt gekocht door Rotterdammers.
  • Utrecht: In gemeenten Bunnik en De Bilt worden veel woningen gekocht door Utrechters, namelijk 24%. Ook in gemeente Nieuwegein neemt het marktaandeel Utrechters toe.
  • Den Haag: De Hagenaren veranderen hun verhuispatronen het minst. In Rijswijk wordt 31% van de woningen aan Hagenaren verkocht, in Leidschendam-Voorburg 27%.

Stedelingen gaan groter wonen

Uiteindelijk vertrekt slechts 5% van de stadsbewoners die in de crisis een stadswoning heeft gekocht, naar buiten de stad. Het meest wordt gekozen voor een grotere woning buiten de stad en men heeft daar ook meer geld voor over. Hoe groter de nieuwe woning is, des te minder de meerwaarde van het oude huis een rol speelt.

Amsterdammers profiteren meer van prijsontwikkeling in hun stad dan bewoners van de andere 3 grote steden.

Volledige onderzoeksrapport lezen?

Bent u benieuwd hoe dit onderzoek tot stand is gekomen en wilt u meer achtergrondinformatie? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Meer over de woningmarkt

Wilt u meer informatie over de woningmarkt en prijsvorming? Dan kunt u terecht bij onze woningmarktexpert Paul de Vries. Hij doet onderzoek naar vele facetten van de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt.

Meer informatie en contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries op Zakelijk.kadaster.nl.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken.​​​​​​​