Reportage Brandpunt+ over grondregistratie in Colombia

29 oktober 2018

Het televisieprogramma Brandpunt+ zendt dinsdag 30 oktober om 21.00 uur een documentaire uit over hoe het Kadaster de Colombianen helpt om hun grond eenvoudig te registreren.

Een tv-ploeg van Brandpunt+ reisde afgelopen maand mee met medewerkers van Kadaster International naar Colombia, een door oorlog verscheurd land. In de vaak onherbergzame jungle brachten zij in beeld hoe het Kadaster Colombianen helpt om hun grond eenvoudig te registreren.

Ontwikkeling platteland

Precies twee jaar geleden eindigde het gewapende conflict in Colombia na vijftig jaar strijd. Een van de belangrijkste punten uit het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC was ontwikkeling van het platteland. Begin 2017 kondigde toenmalig minister Bert Koenders tijdens een werkbezoek aan Colombia aan daarbij te helpen.

Landregistratie via project Land in Peace

Die belofte is vertaald in het project Land in Peace, een bijzondere samenwerking tussen de Nederlandse ambassade in Colombia, het Kadaster en het Colombiaanse landagentschap ANT. Land In Peace heeft tot doel om op een snelle, efficiënte en goedkope manier het Colombiaanse platteland in kaart te brengen en het land van de boeren op hun naam te registreren. Het project loopt door tot 2020 in 2 pilotregio’s in Colombia. Naast genoemde organisaties wordt nauw samengewerkt met ITC (Universiteit Twente), de Colombiaanse Districtsuniversiteit en verschillende Colombiaanse instituties.

Zelf land opmeten via app en GPS-antenne

Colombiaanse boeren meten zelf hun land op met behulp van een speciale app op een smartphone of tablet en een GPS-antenne. De verzamelde data worden over bestaande luchtfoto’s gelegd en aangevuld met juridische informatie over de grond. Op die manier zijn data direct gedigitaliseerd, wat zorgt voor een snelle landregistratie. Het formaliseren van landeigendom is een belangrijke basis voor rurale ontwikkeling. Met een stukje land op eigen naam wordt de omgeving veiliger. Bovendien kan hiermee toegang verkregen worden tot bankkredieten waarmee investeringen gedaan kunnen worden.

Bekijk de documentaire dinsdag 30 oktober om 21.00 uur bij Brandpunt+ op NPO 2.

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten op de overzichtspagina Nieuws.