Prijzen nieuwbouwwoningen stijgen opnieuw minder hard

10 juli 2020

In het eerste kwartaal van 2020 steeg de prijs van een nieuwbouwkoopwoning met 4,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De prijsstijgingen worden sinds begin 2018 gemiddeld steeds lager. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Kadaster en het CBS.

 

Prijsstijging nieuwbouw gemiddeld steeds lager

De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen in het eerste kwartaal van 2020 met 4,8% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging ligt lager dan die van het vorige kwartaal; toen was een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 7,4% duurder dan een jaar eerder. Na het derde kwartaal van 2016 is de prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen niet zo laag geweest.

 

Meer bestaande woningen verkocht

In het laatste kwartaal van 2019 waren er 7729 transacties van nieuwbouwwoningen; dit is 11,7% minder dan een jaar eerder. In dezelfde periode waren er juist 5,6% meer transacties van bestaande koopwoningen dan een jaar eerder. Deze stijging is bij bestaande koopwoningen ook zichtbaar in het eerste kwartaal van 2020.

Huizenprijzen in Nederland stegen opnieuw sterker dan Europees gemiddelde

De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen. In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland het afgelopen jaar sterker. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 5,5% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 6,3%. Luxemburg kende met 14,0% gemiddeld de grootste stijging van de huizenprijzen. Jaar op jaar bezien daalde de huizenprijs alleen in Hongarije.

In de cijfers over het eerste kwartaal van 2020 zijn eventuele invloeden van het coronavirus nog niet of nauwelijks zichtbaar in Nederland.