Overleden, maar nog steeds een woning op naam

260.000 overledenen staan in onze registers nog als rechthebbende van een woning. Dat kan nadelig zijn voor de nabestaanden als ze een huis erven en willen verkopen. We vragen een notaris en een bewaarder van het Kadaster waarom.

Overleden en toch nog rechthebbende van registergoed

De kadastrale registratie laat zien wie welk recht heeft op een zogeheten registergoed, zoals een woning. De registratie kan alleen worden gewijzigd via inschrijving van een officieel stuk, vaak een notariële akte. Bewaarder Jacques Vos: “Wanneer iemand overlijdt, vererft een woning vaak binnen de familie. Als de erfgenaam dan niet bij het Kadaster wordt geregistreerd als rechthebbende, blijft de overledene dat.” 

Zonder duidelijkheid over de rechthebbende kan een woningverkoop vertraging oplopen of zelfs afketsen.

Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp - notaris bij Notarishuys Veldhoven

Vervelende situaties

“Zonder duidelijkheid over de rechthebbende kan een woningverkoop vertraging oplopen of zelfs afketsen”, zo legt notaris Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp van Notarishuys Veldhoven uit. “En een bank verstrekt een hypotheek alleen aan de geregistreerde rechthebbende.” Vos vult aan: “Overheden lopen mogelijk miljarden aan heffingen mis, omdat ze niet de juiste personen kunnen aanspreken. Ook bestaat de kans dat criminelen misbruik maken van die onduidelijkheid.”

Oproep: controleer of overledene een registergoed op naam heeft

Notaris Siem A Sjoe-Erdkamp roept haar collega’s op: “Controleer bij een overlijden altijd bij het Kadaster of de overledene een registergoed op naam heeft. Als dat zo is, adviseer de erfgenaam dan meteen een Verklaring van Erfrecht in te schrijven. Zo kan bij een overlijden meteen de juiste erfgenaam worden geregistreerd. Inschrijven bij het Kadaster kost niets. De erfgenaam betaalt altijd notariële kosten voor de verklaring, of het nu meteen na overlijden is of bij verkoop van de woning. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op hogere kosten vanwege uitgebreider erfgenaamonderzoek.”

Onderzoek naar erfgenaam

Het achterhalen van erfgenamen kan lang duren, weet de notaris. Zeker als er geen testament is. “Soms is de erfenis versnipperd over tientallen familieleden of zijn erfgenamen overleden. En soms weten de erfgenamen het zelf ook niet precies. Zo deden we onlangs een onderzoek voor een weduwe met 2 kinderen. De overledene bleek nog 2 juridisch erkende kinderen te hebben bij een andere vrouw.”

Maatschappelijke taak: kloppende registers

De oproep past ook bij de initiatieven van het Kadaster om zijn registratie steeds preciezer een weergave te laten zijn van de werkelijkheid. Notaris Siem A Sjoe-Erdkamp besluit: “Het is onze gemeenschappelijke taak hiervoor te zorgen. Het vergroot de rechtszekerheid.”

Meer informatie

Lees meer op de pagina Europese verklaring van erfrecht.

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van maart 2022.