Ontheemd, een indrukwekkende film over landrechten

08 mei 2018

De film 'Ontheemd' brengt landen in beeld waar de landrechten in de kinderschoenen staan. Het Kadaster helpt de situatie te verbeteren.

Film over landrechten en het hebben van huis en haard

In Nederland is rechtszekerheid een feit. Landrechten zijn goed geregeld en onteigening verloopt volgens wettelijke procedures. Maar in 70% van de wereld is eigendomsregistratie nog niet op orde.

De film 'Ontheemd' van documentairemakers Heddy Honigman en John Appel, geeft in 45 minuten een goed beeld van de verschillen in eigendomsregistratie in Nederland, Nepal en Colombia. Ook laat de film zien hoe het Kadaster internationaal meewerkt aan het registreren van grond en eigendom.

Landrechten in Columbia en Nepal

In Colombia is er prille vrede na ruim 50 jaar burgeroorlog. Een kans om de landrechten op orde te brengen van de boeren die zonder enige officieel eigendomsbewijs in de jungle wonen waar de guerrilla-oorlog gewoed heeft.

In Nepal bracht de aardbeving van 2015 enorme schade. Duizenden doden en bijna 1 miljoen ontheemden. Maar de ramp brengt ook een kans op verandering met zich mee. Rechteloze boeren werkten volgens een oud feodaal systeem op het land van landeigenaren zonder zelf een eigendomsbewijs te hebben. Zij krijgen nu de kans om voor hun rechten op te komen in het land waar ze al generaties wonen en werken.

Meer informatie?

Bekijk de film Ontheemd op YouTube.

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten op de overzichtspagina Nieuws.