Onderscheidend onderzoek: Wat is uw huis waard?

03 mei 2019

Samen met Elsevier Weekblad onderzoekt het Kadaster de woningmarkt door te kijken naar betaalde prijzen per m2. Dit jaar voor het eerst: parels van de huizenmarkt.

Meest opvallende uitkomsten:

  • De parels zijn te vinden in plaatsen als Oosterbeek, Vlaardingen en Nieuwegein. Hier staan nog huizen te koop voor relatief gunstige prijzen.
  • In Amsterdam liggen de 57 duurste wijken van het land.
  • De hoogste huizenprijzen buiten Amsterdam worden betaald in Loosdrecht en Aerdenhout.
  • In 96 procent van de Nederlandse wijken stegen in 2018 de prijzen.

Kloof tussen duur en betaalbaar

Een huis in de Amsterdamse Vondelbuurt is tien keer zo duur als een vergelijkbaar huis in het Groningse Nieuweschans. Pas op plek 58 vinden we de eerste niet-Amsterdamse wijk in op de ranglijst van duurste wijken: Loosdrecht. Het is één van de plaatsen die voordeel heeft van de gekte op de huizenmarkt in de hoofdstad.

Parels huizenmarkt

Op basis van de cijfers die het Kadaster voor Elsevier Weekblad berekende, is dit jaar voor het eerst gezocht naar de parels van de huizenmarkt. Deze staan in wijken als Oosterbeek Noord-Oost, Merwestein in Nieuwegein en het centrum van Vlaardingen. Daar zijn de huizen nog relatief betaalbaar, maar stijgen de prijzen hard.

Prijzen stijgen in (bijna) heel Nederland

In 96 procent van de 3.086 wijken in Nederland stegen de prijzen. Het hardst stegen ze in Oosterbeek (Gelderland), de Zuidas (Amsterdam), Nieuwegein, Overtoomse Veld (Amsterdam) en in Súdwest-Fryslân.

Over het onderzoek

Het onderzoek ‘Wat is uw huis waard?’  is uitgevoerd door Elsevier Weekblad in samenwerking met het Kadaster. Dit onderzoek onderscheidt zich van andere monitors en peilingen. Er wordt niet gekeken naar vraagprijzen, indicatieve WOZ-waarden of naar prijsinformatie afkomstig van makelaars, maar naar de werkelijk betaalde prijzen per vierkante meter over geheel 2018. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over alle wijken: prijsontwikkeling, percentage verkochte woningen en de verhouding tussen het inkomen van inwoners en huizenprijzen. Voor de 5 grote steden zijn gegevens op buurtniveau beschikbaar.

Meer weten?

Lees het hele onderzoek (met een betaald account) op Elsevierweekblad.nl.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek of de woningmarkt? Of kunt u het pdf-bestand niet bekijken, bijvoorbeeld omdat u de voorleesfunctie gebruikt? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert. Contactgegevens vindt u op de pagina Paul de Vries op zakelijk.kadaster.nl.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken