Onderzoek Elsevier Weekblad en het Kadaster: wat is uw huis waard?

Elsevier Weekblad en het Kadaster onderzoeken de vierkantemeterprijzen in alle 3.164 wijken van Nederland. Dit jaar voor het eerst: waar vindt u nog (betaalbare) huizen met grote tuinen?

  • Voor het eerst een wijk met gemiddelde vierkantemeterprijs boven 9.000 euro

  • Nog maar 1 wijk met een vierkantemeterprijs onder 1.000 euro

  • Amsterdam blijft buitencategorie: 60 duurste wijken in hoofdstad

  • Grootste tuinen in noordoosten van Nederland

Steeds kleinere tuinen

Vanaf 1945 werden tuinen in Nederland steeds kleiner, met een dieptepunt in de jaren 80. Tuinen van nieuwbouwhuizen waren toen gemiddeld 150 m2 groot. De laatste jaren worden de tuinen weer groter: een gemiddeld huis van nu heeft een tuin van 236 m2.

Grootste tuinen

In het noordoosten van Nederland hebben huizenzoekers met groene vingers de grootste kans om een huis met grote tuin te vinden. De tuinen zijn het grootst in Frederiksoord in de Drentse gemeente Westerveld: gemiddeld 948 m2.

Recordprijzen per vierkante meter

Kern van het onderzoek 'Wat is uw huis waard' is een vergelijking van de huizenprijzen per vierkante meter in alle wijken van Nederland. Afgelopen jaar werd hiervoor het meeste betaald in de wijk Grachtengordel-West in Amsterdam: 9.021 euro. Nooit eerder werd er in een Nederlandse wijk meer dan 9.000 euro betaald. Ook is er voor het eerst nog maar 1 wijk met een vierkantemeterprijs onder de 1.000 euro. Die eer is voor het Groningse Bad Nieuweschans, waar voor koophuizen gemiddeld 919 euro per vierkante meter werd betaald.

Informatie over wijken en buurten

In 2019 werden in totaal 212.344 bestaande koophuizen verkocht. Dat is 4,6 %  van de totale voorraad van ruim 4,65 miljoen particuliere koophuizen. Gemiddeld werd 2.498 euro per vierkante meter woonoppervlak betaald.

Over het onderzoek

Elk jaar bieden Elsevier Weekblad en het Kadaster inzicht in de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. Dat gebeurt aan de hand van een robuuste analyse van alle transacties per wijk in het voorgaande jaar. Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde, betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Het gaat dus niet om WOZ-waarden of vraagprijzen van huizen die te koop staan, maar om werkelijk betaalde bedragen. Ook wordt gekeken naar de prijsontwikkeling ten opzichte van de 3 voorgaande jaren: 2016, 2017 en 2018.

Meer weten?

Lees het hele onderzoek (met een betaald account) op Elsevierweekblad.nl. Hier vindt u ook informatie over prijsontwikkeling, tuinoppervlak en meer in uw wijk.

Meer onderzoeken

U vindt onze andere onderzoeken op de overzichtspagina Onderzoeken