Notaris Tabe Jan Schutte kijkt terug op coronajaar

Het Kadaster verwerkte in 2020 meer dan 1 miljoen akten; een record! Hoe kijkt mr. Tabe Jan Schutte van Posthuma-Schutte Notariaat in Ede terug op 2020? Heeft de coronacrisis invloed gehad op zijn werk? En durft hij een voorspelling te doen voor de vastgoedketen in 2021?

Welk type cliënten bedient u?

"De Edese burger."

Hoe lang bent u al notaris?

"Sinds 1999."

Hoe kijkt u als notaris terug op 2020?

"Het was voor ons, en ook voor het eerst in mijn carrière, het hele jaar door een ontzettend druk jaar. Normaal hebben we altijd pieken en dalen, maar dit jaar was één continue piek. Vooral op het gebied van onroerend goed. Maar huisoverdrachten stimuleren ook andere regelingen. Want mensen die kopen, regelen ook vaak iets rondom een testament, een samenlevingscontract of een huwelijk." 

Praktische uitdagingen en grappige situaties

"Om afstand te bewaren, heb ik bijvoorbeeld bij mensen in de tuin akten getekend of op het balkon van een appartement. Ik heb ook vanuit kantoor akten doorgenomen terwijl de cliënt bij mij voor het raam stond met de auto. Dan liep ik daarna even naar ze toe voor een handtekening."

Wat was de invloed van corona op het notariswerk in 2020?

"We waren eigenlijk wonderbaarlijk goed voorbereid; thuis werken bleek erg goed te werken. We werken met een beperkte kantoorbezetting en de rest werkt vanuit huis. Het tekenen van akten gebeurt vaak nog wel op kantoor, dat kan soms ook niet anders. Het is ook verrassend hoe graag mensen wel echt willen komen. Het is een stukje symboliek; bij een huizenoverdracht willen mensen toch afscheid nemen en dat moment hier aan tafel beleven."

Op allerlei manieren mee bewegen

"Het aantal mensen in een ruimte beperken, plexiglas plaatsen. Onze werkwijze is wel degelijk veranderd, maar doet niet tekort aan ons vak of aan de mensen. In besprekingen is het wel moeilijker om de nuance te vinden als je de bodylanguage mist. Dus dan moet je wat meer doorvragen. Dat zijn soms lastige momenten."

Wat is uw voorspelling voor 2021?

"Vorig jaar was boven verwachting druk en of dat alleen met corona te maken heeft dat weet ik niet. Wat ik uit de markt hoor, met name van makelaars, is dat het woningaanbod beperkt is. Dus ik verwacht wel wat teruggang. En de huizenprijzen worden zo langzamerhand zo hoog, dat ik me afvraag of dat nog lang houdbaar is. Een eenvoudig appartement voor 290.000 euro, dat is veel geld. Zeker voor een starter."

Terzake 

Dit artikel verscheen in de Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.