Notaris Dolf de Jong kijkt terug op coronajaar

Het Kadaster verwerkte in 2020 meer dan 1 miljoen akten; een record! Hoe kijkt mr. Dolf de Jong van Houthoff in Amsterdam terug op 2020? Heeft de coronacrisis invloed gehad op zijn werk? En durft hij een voorspelling te doen voor de vastgoedketen in 2021? 

Welk type cliënten bedient u?

"Over het algemeen grote bedrijven die internationaal opereren. Mijn team bedient de zakelijke vastgoedmarkt. Denk daarbij aan overheden, multinationals, beleggers, pensioenfondsen, gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen. We zijn een adviespraktijk en passeren weinig akten. Een akte is voor veel trajecten het sluitstuk van de advisering. Vorig jaar passeerde ik er een stuk of 250."

Hoe lang bent u al notaris? 

"Sinds halverwege 2020."

Hoe kijkt u als notaris terug op 2020?

"Het was een bijzonder jaar. Ik was net  partner geworden voordat de coronacrisis begon. Mijn notarisbenoeming vond in juni dan ook plaats onder coronaomstandigheden, in een nagenoeg lege rechtbank."

Werkaanbod was vergelijkbaar met 2019, maar verliep grilliger 

"In het begin van de coronacrisis kwamen er in alle zaken allerlei corona-gerelateerde vragen binnen en maakten partijen een pas op de plaats met het opstarten van nieuwe verkooptrajecten. In mei liep daardoor het aantal transacties wat terug, maar vanaf juni en juli liep het ook op dat vlak weer als een trein. Het laatste kwartaal hadden we het heel druk, onder andere door de veranderingen in de overdrachtsbelasting. Veel partijen haalden hun verkoopplannen van begin 2021 naar het vierde kwartaal van 2020."

Wat was de invloed van corona op het notariswerk in 2020?

"Ineens belandden we in een nieuwe realiteit met andere prioriteiten: iedereen werkt thuis. Voorheen was thuiswerken voor ons een uitzondering, dat deed je soms in de ochtend om files te ontwijken. Ons kantoor maakte een uitzondering voor onze notarissen: er was een dagelijkse bezetting voor aktepassering, onder strikte coronaregels."

De grootste uitdaging? Zorgen dat iedereen betrokken en geïnspireerd blijft

"Gelukkig ontstonden er veel digitale initiatieven zoals een online bingo, pubquiz en ranking the stars. Ik zag veel veerkracht en flexibiliteit bij mijn collega’s. Ook voor cliënten organiseerden we digitale events, zoals een seminar of exclusieve balletvoorstelling. Al onze pitches voor nieuwe opdrachten waren digitaal. Het is best lastig om nieuw werk binnen te halen bij cliënten die je nog niet kent. En ook het opleiden van nieuwe collega’s met weinig ervaring vraagt digitaal om een andere aanpak. Het draait om learning on the job en dat doen we door zoveel mogelijk op afstand meeluisteren en meekijken."

Wat is uw voorspelling voor 2021?

"Ik denk dat de vastgoedmarkt qua transacties een vrij rustige start krijgt. Beleggers gaan afwachten of de overdrachtsbelasting iets doet met het prijsniveau. En meer naar nieuwbouw kijken dan bestaande bouw. Wat grote bouwprojecten betreft zijn logistiek vastgoed en woningbouw nog steeds booming."

Terzake 

Dit artikel verscheen in de Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.