Notaris Dick Timmerman kijkt terug op coronajaar

Het Kadaster verwerkte in 2020 meer dan 1 miljoen akten; een record! Hoe kijkt mr. Dick Timmerman van Het Notarieel in Zwolle terug op 2020? Heeft de coronacrisis invloed gehad op zijn werk? En durft hij een voorspelling te doen voor de vastgoedketen in 2021?

Welk type cliënten bedient u?

"Particulier en zakelijk; ondernemers en overheden.”

Hoe lang bent u al notaris?

"Sinds eind vorige eeuw."

Hoe kijkt u als notaris terug op 2020?

"Onze kantoren hebben goed gedraaid, ondanks het feit dat wij, zoals alle bedrijven, in no-time moesten omschakelen vanwege de coronamaatregelen. Dat is prima gelukt, met dank aan de flexibiliteit van onze mensen. Thuiswerken was voorheen ook wel aan de orde, maar is nu versneld doorgevoerd. Deze nieuwe werkwijze bracht nieuwe inzichten. Enerzijds de tijdswinst die behaald kan worden, anderzijds het gemis van de gezelligheid op de werkvloer."

Moeilijk jaar voor bedrijven

"Tegelijkertijd ben ik me er scherp van bewust dat 2020 voor veel bedrijven een moeizaam en spannend jaar was. Als notaris sta je middenin de samenleving en de ondernemersmarkt; de verhalen zijn soms schrijnend. De betrokkenheid die wij bij onze klanten en de markt hebben is groot."

Wat was de invloed van corona op het notariswerk in 2020?

"Vanwege de maatregelen zijn we snel overgeschakeld op twee teams: thuiswerkers en kantoorwerkers. Hierdoor konden we de aktepasseringen gewoon door laten lopen. Digitalisering staat al jaren hoog op onze agenda. Dit bleek ook in deze situatie een groot voordeel in de continuïteit van ons klantcontact. Daardoor hebben onze klanten geen vertraging ondervonden. Wel maakten wij de keuze om voor de vastgoedmarkt alleen nog de kopers op kantoor te ontvangen voor de aktepassering. Dus geen verkopers, makelaars en of hypotheekadviseurs, om het aantal bezoekers zo laag mogelijk te houden."

Wat is uw voorspelling voor 2021?

"Dat laat ik graag aan de economen over. We zien intern dat de tendens van volle agenda’s op particulier en commercieel vastgoed zeker nog doorzet. Zolang de hypotheekrente laag blijft en er een structureel huizenaanbodtekort blijft, zie ik het positief in. Ik hoop van harte dat Nederland zich na de lockdown snel economisch herstelt, zodat het niet alleen voor de vastgoedketen een mooi jaar wordt, maar voor heel ondernemend Nederland!"

Terzake 

Dit artikel verscheen in de Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.