Notaris Céline Lautenbach kijkt terug op corona jaar

Het Kadaster verwerkte in 2020 meer dan 1 miljoen akten; een record! Hoe kijkt mr. Céline Lautenbach van Notarispraktijk Lautenbach in Heemskerk terug op 2020? Heeft de coronacrisis invloed gehad op haar werk? En durft zij een voorspelling te doen voor de vastgoedketen in 2021?

Welk type cliënten bedient u?

"Diverse."

Hoe lang bent u al notaris?

"Sinds 2014."

Hoe kijkt u als notaris terug op 2020?

"Het was een bijzonder jaar met veel onzekerheden over de effecten van corona op de gezondheid van onze mensen en op de economie. De gevolgen voor het notariaat waren moeilijk in te schatten. Eerst verwachtten wij dat de woningmarkt zou stagneren, omdat men veel voorzichtiger zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. De onroerendgoedmarkt bleef groeien en achteraf gezien was het een bijzonder druk jaar in alle rechtsgebieden. Het aantal hypotheekakten bleef bijzonder hoog, onder meer door de lage stand van de hypotheekrente. Al onze collega’s werkten nog een tandje harder. Ik ben erg trots op ons team."

Wat was de invloed van corona op het notariswerk in 2020? 

"Wij hebben veranderingen ingevoerd om onze medewerkers te beschermen zodat zij zo veilig mogelijk konden werken. Gelukkig kan in ons vakgebied bijna iedereen vanuit huis werken. Wij besloten al vroeg, voor de verplichting door het kabinet, een mondkapjesplicht in te voeren en communiceerden onze beleidsregels duidelijk richting cliënten."

Ook cliënten zo goed mogelijk beschermen

"Als notaris hebben wij onze verplichtingen cliënten zo goed mogelijk te informeren en adviseren. We hebben daarom goed nagedacht over cliënten ontvangen op afstand, bijvoorbeeld door videobellen. Gezien de richtlijnen hebben wij ervoor gekozen dat alleen cliënten op afspraak welkom zijn op ons kantoor. Zij kunnen dus geen familieleden meenemen. Ook proberen wij ervoor te zorgen dat cliënten zoveel mogelijk per volmacht komen. Het legaliseren van handtekeningen doen we met videobellen. Gelukkig hebben de meesten hier begrip voor."

Wat is uw voorspelling voor 2021?

"Ik verwacht dat de economische gevolgen groter en meer voelbaar zijn voor iedereen, met uiteraard gevolgen voor onder andere de woningmarkt. Ik verwacht dat de huizenprijzen in eerste instantie hoog zullen blijven. De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting voor starters zal vanaf april aangescherpt worden, wat er mede voor zorgt dat het voor starters nog moeilijker gaat worden om op de woningmarkt te komen. Maar ook voor mensen die uit elkaar gaan zal het bijvoorbeeld moeilijker worden om elkaar uit te kopen of een andere woning te vinden. Misschien dat de woningmarkt sneller zal inkrimpen dan verwacht, door de combinatie van hoge huizenprijzen en de gevolgen van corona. Maar wanneer deze krimp gaat komen, blijft erg onzeker."

Terzake 

Dit artikel verscheen in de Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.