Notaris aan het webinar

01 May 2017

20 april 2017, 9.30 uur. iPad in de aanslag. Notaris Maarten Vriens neemt voor het eerst deel aan een webinar van het Kadaster. Onderwerp: 'De juiste keuze, voorlopige grenzen of Splitsen van percelen (vooraf)?' Werkt deze vorm volgens hem? Kan hij nu betere keuzes maken? In dit artikel deelt hij zijn ervaringen met het webinar en splitsen in het algemeen.

Wat vindt u ervan dat het Kadaster webinars aanbiedt?

“Ik vind dat prettig. Mede omdat het een vrij laagdrempelige manier is, zonder het kantoor te hoeven verlaten. Het is ook prettig om het verhaal te horen en gelijktijdig de slides te zien. Ook fijn dat de presentatie achteraf werd doorgestuurd. Hierdoor hebben ook de andere kantoormedewerkers er kennis van kunnen nemen.”

Het webinar heeft tot doel om kennis te delen en de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen. Hoe ging dat volgens u?

“Het vragen stellen ging wat minder; ik heb het geprobeerd, maar dat ging via de chat. Enerzijds moet je dus volgen wat er gebeurt en anderzijds je vraag verzenden. Je moest wel heel snel de vraag ingetypt hebben, anders ging het alweer door. Daar zou wat meer tijd voor mogen zijn.”

Welke ervaringen had u al opgedaan met beide vormen van percelen splitsen?

“Het verificatietarief was ons in de eerste periode na invoering van Splitsen Vooraf niet helemaal helder. Daardoor is het in het begin wel eens misgelopen met een klein stukje afsplitsen en dan het grote restperceel overdragen. En wanneer je de foutieve keuze maakt met de verificatietarieven, kost het gelijk serieus geld. Het komt ook niet elke dag voor dus, je moet je er best even in verdiepen.”

Wat heeft het webinar u geleerd? Zou u nu andere keuzes maken?

“Het getoonde stroomschema vind ik heel waardevol. Zo kun je in één oogopslag zien wat wanneer de beste keus is. Wij zaten al redelijk in de materie, dus wat dat betreft waren er geen echte eyeopeners bij. Maar het is altijd goed om te horen dat je het op de juiste manier doet. Verder was het heel eenvoudig om via de app op mijn iPad het webinar te volgen en dat vind ik mooi te constateren.”

Meer informatie

Voor een overzicht van webinars en de mogelijkheid tot inschrijven kijkt u op de pagina Webinars.

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van mei 2017. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.