Nieuwe KIK-hypotheekmodellen steeds meer gebruikt

Onze nieuwe KIK-hypotheekmodellen van vorig jaar worden steeds vaker gebruikt. We zien dan ook een toename van de via KIK ingeschreven hypotheekakten van Argenta, Lloyds, Quion labels, ABP, NIBC en LOT. Verder werken we aan 3 KIK-modellen voor de verklaring van erfrecht.

Steeds meer KIK-modellen beschikbaar

Aan het hypotheekmodel van Quion zijn nu nog 2 nieuwe labels toegevoegd: 

  • Clarian Wonen
  • HOLLAND WOONT

De labels van Allianz, Medirect, WoonNu, IQWOON, Robuust en Achmea Bank waren al beschikbaar.

Akte van levering: een welkome aanvulling

Ook maken notarissen vaker gebruik van het nieuwe KIK-model Akte van levering (2022). Een leveringsakte bevat geregeld een vestiging van een kwalitatieve verplichting. Dit nieuwe KIK-model ondersteunt de inschrijving van nieuwbouw en de vestiging van een kwalitatieve verplichting beter. Het is daarom een welkome aanvulling op de KIK-modellen.

Verklaring van erfrecht komt eraan

Samen met een aantal notariskantoren hebben wij modelteksten opgesteld voor de volgende modellen:  

  • wettelijke verdeling
  • ouderlijke boedelverdeling
  • overlijden van de langstlevende ouder

We vertalen deze modelteksten nu naar een KIK-model. Daarna krijgt uw softwareleverancier ze. Zodra uw softwareleverancier deze modellen heeft ingebouwd in uw softwarepakket, kunt u ze gebruiken. Het inschrijven van een verklaring van erfrecht bij het Kadaster is gratis.

Interesse in KIK? Vraag uw softwareleverancier

Hebt u ook interesse om deze akten via KIK in te schrijven? Vraag uw softwareleverancier naar de mogelijkheden.

Meer weten over KIK?

  • Het inschrijven van een akte bij het Kadaster via KIK (Ketenintegratie Inschrijving Kadaster) is goedkoper dan wanneer u niet met KIK inschrijft. Een KIK-akte wordt sneller verwerkt. Ook maakt u met KIK minder fouten. U krijgt daardoor minder vaak een Verzoek tot verbetering (VTV). 
  • Als Kadaster stimuleren we het inschrijven van een akte met KIK. Daarmee komen de belangrijkste gegevens uit de akte foutloos in de Basisregistratie Kadaster terecht. Dit is goed voor de rechtszekerheid.
  • Samen met onder meer het notariaat en de notariële softwareleveranciers werken we aan Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) . We zorgen ervoor dat notarissen zoveel mogelijk verschillende typen hypotheekakten en leveringsakten via KIK kunnen inschrijven. 
  • Lees meer over de voordelen op de pagina Over Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK).