Nederlandse scheepsregistratie in trek

12 maart 2020

Wat veel mensen niet weten, is dat we bij het Kadaster ook schepen registreren. Waarom is dat van belang? Hoe is het geregeld in Nederland en waarom is ons land steeds meer in trek?

Duidelijkheid over eigendom 

In Nederland geldt voor pleziervaartuigen geen registratieplicht. Maar douaniers in het buitenland willen vaak weten wie de eigenaar van een schip is. “Het Kadaster is de enige instantie in Nederland waar eigendom officieel wordt vastgelegd”, legt Monique Smits uit. Zij is juridisch medewerker bij het Kadaster.
 

Uniek brandmerknummer

Smits vertelt hoe het registeren van een schip werkt: “Met de ‘Teboekstelling schip’ registeren scheepseigenaren hun schip in de openbare registers van het Kadaster. Hiermee wordt het eigendom vastgelegd. Elk schip wordt geregistreerd onder een brandmerknummer. Dit nummer wordt aangebracht op het schip. De eigenaar krijgt een bewijs van inschrijving en vaart daarna onder de Nederlandse vlag.”

Waarom registreren? 

Na registratie wordt het schip als registergoed gezien. Eigendomsoverdracht gebeurt bij de notaris. En daarmee is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Het unieke brandmerknummer helpt de politie een schip gemakkelijker te herkennen, bijvoorbeeld na diefstal. 

Voorkeur voor Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is in trek. Boudewijn Meijer is eigenaar van Lorrendraaier BV. Hij is tussenpersoon voor scheepseigenaren uit het buitenland die onder Nederlandse vlag willen varen. “Per schip en eigenaar zal het altijd blijven verschillen naar welke vlag de voorkeur uitgaat. In Nederland verloopt het proces in ieder geval soepel en praktisch, dat is waar veel scheepseigenaren steeds meer de voorkeur aan geven. In Spanje daarentegen moet je bijvoorbeeld naar drie verschillende instanties voor drie verschillende stempels.”

Boot of schip registreren

Meer weten over het registreren van een boot of schip? Lees meer op de pagina Boot registreren.

Microdots bestellen

Met microdots is uw boot of schip extra beveiligd bij diefstal. Lees meer op de productpagina microdots.