Mozaïek van Nederland dankzij jaarlijkse luchtfoto’s

Wordt er een weg aangelegd of een huis gebouwd? Dan geven we dat als Kadaster graag weer op onze topografische kaarten. Daarom maken we ieder jaar luchtfoto’s en panoramabeelden. Die helpen ons om de kaarten actueel te houden.

Maar hoe gaat het maken van luchtfoto’s in zijn werk? En waar zijn de beelden nog meer voor te gebruiken?

Foto’s in voorjaar én de zomer

Tom Overeem, adviseur Data- en procesmanagement bij het Kadaster: “Vliegen gebeurt 2 keer per jaar: in het voorjaar en in de zomer. Tijdens het vroege voorjaar als de bladeren nog niet aan de bomen zitten, worden foto’s gemaakt met een resolutie van 7,5 centimeter. De resolutie geeft aan hoe groot een pixel is op het aardoppervlak, in dit geval dus 7,5 bij 7,5 centimeter. Het vliegtuig vliegt dan op een hoogte van 1,8 kilometer.”

Gebruikers als Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer

“Onze luchtfoto’s uit het voorjaar zijn geschikt voor het actualiseren van topografische kaarten. Rijkswaterstaat maakt bijvoorbeeld gebruik van dit type foto bij het plannen van een nieuwe weg. De zomerfoto’s hebben een resolutie van 25 centimeter, gemaakt op 6 kilometer hoogte. Deze zijn bedoeld als kijkplaatje en belangrijk voor gebruikers die zich bezighouden met vegetatie en gewassen, zoals Staatsbosbeheer.”

De centrale delen van alle luchtfoto’s samen vormen een landsdekkend mozaïek. Iedereen kan dit mozaïek bekijken en gebruiken.

Tom Overeem - adviseur Data- en procesmanagement bij het Kadaster

Complex rekenproces en nauwkeurig vliegen

“Voor het vliegseizoen markeert het vliegbedrijf op de grond paspunten. Je ziet deze vaak op fietspaden: een witte stip met een cirkel eromheen. Een complex rekenproces zorgt ervoor dat de luchtfoto’s in verband gebracht worden met het terrein. Een in de foto opgemeten object komt daardoor op exact de juiste plaats in de kaart te staan. Het vliegtuig volgt in oost-westelijke richting nauwkeurig geplande stroken die elkaar onderling overlappen. Voor een vlucht is geschikt weer heel belangrijk. Bij bewolking of regen is het zicht te slecht.”

Landsdekkend mozaïek

“De centrale delen van alle luchtfoto’s samen vormen een landsdekkend mozaïek. Hierdoor blijft de mate waarin bijvoorbeeld hoge gebouwen in het beeld omvallen beperkt. Iedereen kan dit mozaïek bekijken en gebruiken via de website PDOK.nl”

3 doelen voor luchtfoto’s

  • Vliegkaarten
    Met luchtfoto’s maken we vliegkaarten. Daarop zijn onder andere antennes, schoorstenen en windmolens gemarkeerd om te voorkomen dat bijvoorbeeld helikopters ergens tegenaan vliegen.
  • Voorbereiding voor landmeters
    Luchtfoto’s geven landmeters vooraf een goed beeld van het gebied waar ze gaan meten.
  • Productie van 3D-puntenwolken
    Op basis van overlap tussen individuele foto’s wordt de positie van iedere pixel in 3 dimensies berekend. Hiermee maken we het 3D Basisbestand van Nederland. Daarvoor gebruiken we ook gegevens uit de 2D Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)

Een nieuw record: 900 miljoen views!

Wij zijn onderdeel van het samenwerkingsverband Beeldmateriaal. Hierbinnen wordt het maken van de luchtfoto’s geregeld. Het Kadaster beheert de foto’s, slaat op, stelt ze beschikbaar en voert kwaliteitscontroles uit. De luchtfoto’s worden intensief gebruikt. In het 1e kwartaal van 2022 zijn ruim 900 miljoen views afgenomen. Dat is een nieuw record!

Meer informatie

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van juni 2022.