Minister maakt kennis met BGT terugmeldsysteem ‘Verbeter de Kaart’

Minister Schultz van Haegen maakte kennis met het nieuwe terugmeldsysteem voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie.
Minister maakt kennis met BGT terugmeldsysteem ‘Verbeter de Kaart’

Op 16 maart bezocht Melanie Schultz van Haegen (minister van Infrastructuur en Milieu) het Kadaster. Zij kreeg een testversie van 'Verbeter de Kaart', het laagdrempelige terugmeldsysteem voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), te zien.

Levendige basisregistratie

‘Verbeter de kaart’ wordt het terugmeldsysteem van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Gebruikers van de BGT kunnen binnenkort vermoedelijke fouten op een laagdrempelige manier melden.

  • Gebruikers hoeven alleen maar een punt op de kaart te prikken en hierbij een (korte) omschrijving te typen.
  • De meldingen gaan automatisch naar de BGT bronhouder.
  • De bronhouder beoordeelt de melding en past de BGT aan als de melding terecht is. De meldingen zijn altijd openbaar.

De minister was zeer te spreken over deze interactieve manier van meldingen plaatsen.

BRT terugmelden positief over prototype

Een vergelijkbare manier van terugmelden is bij de Basisregistratie Topografie (BRT) al erg positief bevonden. Er werden in de testperiode veel meer terugmeldingen gedaan dan met de oude manier van terugmelden. Daarbij waren de meldingen relevanter: 75% kon direct goedgekeurd worden. De overige 25% na verder onderzoek, meestal ook. Door dit succes en de positieve reacties van bronhouders en gebruikers is besloten om ook voor de BGT een dergelijk systeem te ontwikkelen.

‘Verbeter de kaart’ straks voor BGT en BRT

Het systeem wordt nu ontwikkeld voor de BGT. Hierna wordt ‘Verbeter de kaart’ ook gereed gemaakt voor de BRT, zodat in de toekomst één terugmeldsysteem beschikbaar is. De ambitie is om later ook andere open geo-(basis)registraties van dit laagdrempelige terugmeldsysteem te voorzien.