Maatwerk geeft inzicht in zakelijke hypotheekmarkt

Het Kadaster registreert hypotheekgegevens. Naast woninghypotheken zijn dit ook zakelijke hypotheken op bijvoorbeeld bedrijfsruimten, kantoren of winkels. Hypotheekverstrekkers hebben steeds meer behoefte aan informatie over zakelijke hypotheken op bijvoorbeeld bedrijfsruimten, kantoren of winkels. Zo ook de Volksbank, die inzicht wil in deze markt en haar eigen marktaandeel. Directeur Zakelijke Kredietverlening, Bauke Krist, vertelt hoe samenwerking met het Kadaster meer inzicht oplevert.

Sturen in de mist 

“Na 10 jaar afwezigheid is de Volksbank met haar 4 merken SNS, RegioBank, BLG Wonen en ASN weer terug op de zakelijke markt,” aldus Krist. “We hebben het druk. Maar komt dat doordat wij veel hypotheken afsluiten of is het gewoon heel erg druk op de zakelijke hypotheekmarkt? We sturen soms een beetje in de mist; de zakelijke financieringshoek is nog een onontgonnen gebied.” 

Vragen over de markt 

“We richten ons een deel van de markt, namelijk op ondernemers die een hypotheek willen voor het pand dat ze kopen of laten bouwen om hun eigen onderneming in te vestigen. We financieren op dit moment geen zakelijke panden voor de verhuur of als belegging. Toch hebben we veel vragen over dit deel van de markt: hoe groot is deze en wat is de potentie? Hoeveel hypotheekinschrijvingen zijn er en bij welke partijen?”

“We voelen ons goed gehoord en merken dat het ons nog meer inzicht oplevert dan we al hadden.

Samen op zoek naar data 

“Samen met het Kadaster proberen we de antwoorden op deze vragen goed in beeld te krijgen en zijn we al tot een mooi tussenresultaat gekomen. De samenwerking verloopt plezierig en op een laagdrempelige manier. Het is een groeiproces waarbij het Kadaster nieuwsgierig is naar onze bevindingen en daarmee aan de slag gaat. Op dit moment zijn we nog aan het verfijnen, er is dus nog geen definitief eindproduct van het Kadaster. Het is echt maatwerk waarbij we samen op zoek zijn naar de juiste criteria en data.”

Inzicht bij specifieke vraagstukken 

“Ik kan me voorstellen dat dit soort maatwerk ook voor andere banken interessant is. Het Kadaster levert niet alleen standaardrapportages maar helpt ook bij specifieke vraagstukken. We voelen ons goed gehoord en merken dat het ons nog meer inzicht oplevert dan we al hadden“ 

Vraag een gratis verkennend gesprek aan

Bent u ook op zoek naar informatie over uw deel van de markt? Wij vertellen u graag meer.

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van december 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.

Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.