Landrechten voor vrede in Colombia

Het Kadaster helpt Colombia bij landregistratie van gebieden waar de overheid vanwege de burgeroorlog tientallen jaren afwezig was. Voor het publieke vertrouwen in het vredesproces is het belangrijk dat dit proces snel verloopt.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bezocht op vrijdag 3 maart de FARC-ontwapeningszone in midden Colombia. Hij benadrukte nog eens de blijvende steun van de Nederlandse regering bij het vredesproces. Het zekerstellen van landrechten is hierbij op dit moment een van de belangrijkste punten van de Colombiaanse regering. Het Kadaster is vereerd dat het daarbij een belangrijke bijdrage kan leveren.

Snelle landadministratie

De Colombiaanse-Nederlandse samenwerking is gericht op een snelle landadministratie. Het gaat hierbij om het uitdelen van eigendomstitels aan boeren. Dit in gebieden waar de overheid vanwege de burgeroorlog, voor tientallen jaren afwezig was. Het is voor het publieke vertrouwen in het vredesproces belangrijk dat dit proces snel verloopt. 

Memorandum of Understanding

In december 2016 tekende het Colombiaanse Nationaal Land Agentschap, het Kadaster en de Nederlandse overheid de 'Memorandum of Understanding'. De eerste actie die hieruit volgt is het uitvoeren van  een 'Fit-For-Purpose'-methode. Dit wordt gedaan in een gemeente in de provincie Meta, samen met alle betrokken vertegenwoordigers en de lokale bevolking. Fit-for-Purpose is het registreren van land op een snelle en betaalbare manier, maar met voldoende kwaliteit. De pilots moeten er voor zorgen dat boeren uiteindelijk eigendomstitels krijgen. Dit is een belangrijk voorwaarde om het gebied weer te ontwikkelen, nadat het lange tijd werd geteisterd door de oorlog.

Boeren werken mee

De boeren doen een groot deel van de registratie zelf. Met een speciale app lopen ze langs hun land en bakenen ze het terrein af. De afbakening wordt getoond op een digitale kaart. Als de boeren het onderling eens zijn over de resultaten, wordt de kaart definitief. De eigendomstitels worden vervolgens toegekend. Eventuele conflicten worden zo ook direct in kaart gebracht. Op deze manier weet men exact waar de conflicten zich bevinden. Dit is de basis voor een efficiƫnte oplossing.

Europees Trust Fonds en Nederlandse co-financiering

De pilots worden uitgevoerd in het kader van het Europese programma 'Strengthening of integrated intervention mechanisms in marginalised rural territories in Colombia'. Het is ook het eerste programma dat door dit fonds gefinancierd wordt. De Nederlandse overheid is co-financier van de werkzaamheden van het Kadaster in Colombia.