Landmeter Peter Winterswijk: “Word wel eens herkend”

Peter Winterswijk werkt al 47 jaar bij het Kadaster, in de regio Rotterdam, als landmeetkundig specialist grensreconstructie. Vanuit die rol is hij al een jaar of 20 betrokken bij het tv-programma De Rijdende Rechter. Hoe ervaart hij zijn televisiewerk?

Hoe ben je hier ingerold?

“Ik ben gevraagd vanwege een aflevering in mijn toenmalige meetgebied Den Haag. De 1e keer vond ik het wel spannend, want je weet niet wat er gaat gebeuren. Daarna werd ik teruggevraagd. Ik denk omdat ik mijn vak beheers, niet nerveus ben en duidelijk ben in mijn uitspraken. Ik heb in totaal zo’n 15 tot 20 keer meegedaan. Bij de supermarkt word ik weleens herkend, ja.”

Hoe gaat zo’n deelname in zijn werk?

“Het programma neemt contact op met de afdeling Communicatie en die zet vervolgens de vraag uit bij onze juridische afdeling en bij de landmeters. Het is altijd kort dag. Vaak moet het binnen 2 weken afgerond zijn. Voor een lastige grensreconstructie ben ik met het uitzoeken, inmeten en berekenen al 1,5 tot 2 dagen bezig. Dan pas kan ik de punten in het terrein aangeven. In de aflevering kom ik zelf maar kort in beeld. Daardoor lijkt het voor de mensen thuis alsof het Kadaster altijd in heel korte tijd een grens kan aanwijzen, wat in de praktijk dus niet zo is.”

Hoe verloopt een opnamedag?

“We zijn er eerder dan de betrokken partijen. We mogen de punten niet van tevoren zichtbaar aangeven, want ze mogen het resultaat nog niet zien. Daarom dekken we de punten met blaadjes of zand af. Dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Het in beeld brengen duurt zo’n 10 minuten, maar we moeten ook wachten tot de hoorzitting. Daar worden soms ook vragen aan ons gesteld.”

Heb je ook contact met John Reid tijdens de opnames?

“Jazeker, John Reid kent mij gewoon. Op de dag zelf leg ik hem vooraf al uit wat mijn bevindingen zijn en wat ik ga aanwijzen. Reid luistert rustig. Ik vind hem een intelligente, vriendelijke man. Er is eigenlijk nooit een probleem bij de acceptatie van mijn aanwijs. Maar we zetten de kadastrale grens uit, dat hoeft niet de juridische grens te zijn. Dus hij kan hier altijd van afwijken bij verjaring bijvoorbeeld.”

Wat is volgens jou de mooiste uitzending?

“Dat is een aflevering die destijds nog met Mr. Frank Visser was. Naast een ouder echtpaar in Berkel en Rodenrijs wordt een nieuw huis gebouwd. De nieuwe buurman is een specialist in conflicthantering, maar hier loopt het compleet uit de hand.” 

Rijdende Rechter aan het woord

Bent u benieuwd hoe de Rijdende Rechter zijn samenwerking met onze landmeters ervaart? Lees het artikel op onze site.

Terzake 

Dit artikel verschijnt in de digitale Terz@ke van februari 2021. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake