Kadaster helpt Bodegraven in strijd tegen leegstand

01 september 2018

Wethouder Dirk-Jan Knol: “De rol van het Kadaster als onafhankelijke gespreksleider en inspirator bracht verandering”.

Leegstand verhindert aantrekkelijk en toegankelijk centrum

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft te maken met leegstand in het centrum van Bodegraven. Dat is sinds de crisis in veel gemeenten een probleem. Zoals beschreven in de ‘Centrumvisie’ wil men komen tot een toegankelijk, compact, aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum. Maar door de grote versplintering onder vastgoedeigenaren kwam het proces naar dat doel maar niet op gang.

Totdat het Kadaster als onafhankelijk gespreksleider vastgoedeigenaren kon overtuigen van het gezamenlijk belang voor Bodegraven.

220 panden, 100 eigenaren

Zo’n 220 panden in het centrum, verdeeld over circa 100 eigenaren met elk hun eigen belang. Versnippering onder vastgoedeigenaren maakt het de gemeente Bodegraven-Reeuwijk niet makkelijk om de leegstand in Bodegraven gezamenlijk aan te pakken. Ook al stelde het college zich kwetsbaar op en wist het steeds meer vertrouwen te winnen onder de pandeigenaren.

Onafhankelijk gespreksleiding zorgt voor gemeenschappelijk beeld

“De rol van het Kadaster als onafhankelijke gespreksleider en inspirator bracht verandering”, aldus toenmalig wethouder Dirk-Jan Knol (links op de foto). “Het Kadaster ontwikkelde een simulatiespel voor het centrum van Bodegraven: hoe zou dat er volgens de vastgoedeigenaren uit moeten zien? Dat trok vastgoedeigenaren uit hun rol. Ze verplaatsten zich in andermans perspectief en keken naar het bredere belang. Na twee spelavonden was het interessant om te zien hoe een gemeenschappelijk beeld ontstond en kon constructief gesproken worden over de aanpak van de leegstand.”

Belangrijke rol bij inspireren en leveren van cijfers en feiten

Eén van de deelnemers aan het simulatiespel was Pieter van Tuinen (niet op de foto), eigenaar van twee panden in Bodegraven. “Door het spel en de goede begeleiding kwamen we tot een andere manier van denken”, vertelt hij. Van Tuinen is optimistisch over het vervolg. “Ik hoop dat we kunnen doorpakken.” Centrummanager Jeroen Wichers (rechts op de foto) en beleidsambtenaar Wietse Bruinsma sluiten zich daarbij aan. “Nu breekt de fase aan van haalbaarheidsstudies en ontwikkelplannen”, schetst Wichers. Bruinsma: “Ondertussen zitten het parkeerplan en het verkeerscirculatieplan al in de voorstelfase.”

Knol benadrukt dat het Kadaster betrokken blijft bij het proces. “Niet alleen als onafhankelijk gespreksleider, ook als inspirator en als leverancier van feiten en cijfers.” Hij benadrukt: “Het begin is er, maar we zijn er nog niet. Dit is een monopolyspel over een aantal jaren.”

Meer informatie?

Meer informatie over stedelijke gebiedsontwikkeling

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van augustus 2018. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.