Je woning duurzamer maken met open data

01 februari 2018

Overal om ons heen zijn open data. Denk aan het navigatiesysteem in je auto dat je door het drukke verkeer loodst. Of een app waarmee je op afstand de temperatuur en de verlichting in je woning kunt regelen. Wat is de meest zinvolle maatregel om je woning energiezuinig te maken? Met de online Huisscan van Greenhome krijgen woningeigenaren snel advies. Deze scan benut de mogelijkheden van open data zo goed dat de ontwikkelaars hiervoor de Stuiveling Open Data Award wonnen. 

Klimaatdoelen halen

“Als Nederland de klimaatdoelen van het Parijs-akkoord wil halen, moeten er per maand 10.000 woningen van het gas af”, zegt Reinier Schneider van Greenhome. “We zitten nu op 100 per maand, dus we moeten zó versnellen.” Veel van de woningen die uiteindelijk van het gas af moeten, zijn van particuliere eigenaren. Greenhome wil juist deze groep helpen bij het verduurzamen van hun woningen.

Open data helpen woningeigenaar

Woningeigenaar Angela van Beusecom overwoog al langer te investeren in het duurzamer maken van haar huis in Helmond. Maar ze liep vaak vast in de versnipperde informatie. Op een informatieavond trof zij Greenhome. Enthousiast ging zij daarna aan de slag met de Huisscan. Ze liet zonnepanelen aanleggen en verving een deel van de lampen door led-verlichting.

Elk verduurzamingsadvies is uniek. Voor het ene huis is dubbel glas de meest effectieve investering, voor het andere een warmtepomp of zonnecollectoren. Voor een goed advies zijn gegevens van de woning nodig. “Veel van die gegevens zijn al als open data beschikbaar”, aldus Paul Geurts van Kessel, een van de oprichters van Greenhome. “Bijvoorbeeld het bouwjaar, de hoek van het dak, de ligging ten opzichte van de zon en gegevens over de wijk.”

Developer Michel Bitter geeft aan om welke open-datasets het onder meer gaat: “De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), het Actueel Hoogtebestand Nederland en wijk- en buurtinformatie van het CBS. Door het bouwjaar van een huis in de BAG weten we bijvoorbeeld welk Bouwbesluit bij de bouw van toepassing was. En daarmee welke verplichte isolatiemaatregelen al toegepast zijn.” Geurts van Kessel: “Doordat we open data gebruiken, hoeft de eigenaar niet zelf heel veel gegevens in te voeren. Hoe makkelijker we het maken, hoe groter de kans om de klimaatdoelen te halen.” Veel van de open data zijn beschikbaar via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) en de landelijke voorziening BAG, beide in beheer van het Kadaster.

Stuiveling Open Data Award

De huidige Huisscan bestaat ruim 1,5 jaar en is al meer dan 50.000 keer opgevraagd. De combinatie van open data die de Huisscan gebruikt en het maatschappelijk nut van de voorgestelde oplossingen, waren voor de jury redenen om in 2016 de allereerste Stuiveling Open Data Award aan Greenhome (toen nog ‘Bleeve’) toe te kennen. De € 20.000 aan prijzengeld wordt geïnvesteerd in de verdere verfijning van de Huisscan. Schneider: “We kijken nu naar de bruikbaarheid van data van het KNMI, want het weer is niet overal in Nederland hetzelfde. En we onderzoeken of we meer met het energielabel kunnen doen. In 2018 komen we met een nieuwe versie van de Huisscan.”

De Stuiveling Open Data Award is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast een geldbedrag heeft Greenhome een ‘oorkonde’ gekregen die zelf ook met open data is gemaakt. Het is een driedimensionaal model van het Binnenhof, dat is afgeleid uit de Basisregistratie Topografie en het Actueel Hoogtebestand Nederland. Meer informatie over de Stuiveling Open Data Award vindt u op de volgende website.

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van februari 2018. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.