Internationaal opereren met dezelfde kaart dankzij MGCP

In oorlogssituaties of crises is overzicht van groot belang. Kaarten met veel details zijn dan essentieel. Geen enkel land kan de inwinning daarvoor in haar eentje doen. Daarom werkt Nederland hiervoor samen met 31 andere landen in het Multinational Geospatial Co-production Program (MGCP). 

Data op basis van satellietbeelden 

Luitenant-kolonel Marcel van Loon is Commandant Dienst Geografie bij Defensie: “In Nederland vindt dataproductie plaats bij het Kadaster. We kunnen flexibel produceren en snel van gebied switchen. We hebben geen jaarplan, maar bewegen mee met de wereldsituatie. Onderling spreken de landen af wie wat produceert.” 

Tom Holland is specialist geodata bij het Kadaster en staat nauw in contact met Defensie: “Ons MGCP-team van ruim 30 collega’s produceert vectordata op basis van satellietbeelden; punten, lijnen en vlakken. Dat verrijken we met andere databronnen en uiteindelijk maken we er datasets van. In ons werk is de wereld opgeknipt in cellen van 110 bij 110 kilometer. Het verschilt per cel hoelang we bezig zijn. Zo duurde Teheran ooit wel 12.000 uur en Suriname 1.000 uur, omdat daar veel rivieren en bossen zijn.”

Samenwerken aan een nieuwe schaal 1:5000

“We maken dus geen kaarten, maar datasets op kaartschaal 1:50.000. Momenteel werken we samen met 15 landen aan een nieuwe schaal 1:5000. Er is internationaal veel behoefte aan meer details. Vaak vindt een oorlog namelijk plaats in stedelijk gebied. Je moet dan goed weten wat je kunt tegenkomen op je route“, legt Holland uit.

“We zijn erg betrokken geweest bij de ontwikkeling”, gaat hij verder. “Sowieso is onze rol opvallend. We zijn een relatief klein landje, maar denken actief mee en zijn ook voorzitter én secretaris van de technical group. MGCP voelt echt als een community. Het is geweldig om van andere landen te leren.” 

Data beschikbaar stellen aan alle 32 MGCP-landen

Van Loon: “Elke Defensiegebruiker heeft een ander doel met de datasets. Bijvoorbeeld een terrein bestuderen of bekijken waar open plekken zijn voor helikopters. Maar nog veel belangrijker is dat de ingewonnen data beschikbaar wordt gesteld aan alle MGCP-landen. Voor geproduceerde data krijgt een land credits, waarmee je dan weer andere data kunt downloaden voor je eigen Defensieorganisatie. 

We tekenen digitaal over wat we op satellietbeelden zien; wegen, woningen, vegetatie.

Simone Nagelhout - data-inwinner bij Kadaster

Digitaal overtekenen

Simone Nagelhout, data-inwinner bij het Kadaster, vertelt hoe nauw haar werk komt: “We tekenen digitaal over wat we op satellietbeelden zien; wegen, woningen en vegetatie. Daarbij voeren we ook de juiste waarden in, zoals de wegbreedte of de hoogte van een toren. De cellen verdelen we onder in vakken. Binnen een vak gebeurt zoveel, dat je voldoende afwisseling hebt. We zien dingen van de wereld die we nog nooit eerder zagen. Je hebt soms een beetje het gevoel dat je op vakantie bent.” 

Sociaal-geografische data toevoegen

Hoe Van Loon de toekomst ziet? “De route van inwinnen tot kaart moet veel korter. Zo onderzoeken we nu hoe je data geautomatiseerd omzet naar echte papieren kaarten. Ook is het waardevol om linked data, bijvoorbeeld sociaal-geografische data van een crisisgebied, toe te voegen. Kortom: mooie uitdagingen voor Defensie en het Kadaster om kennis en kunde te verenigen en internationaal in te zetten!”

Over het MGCP

Na de val van de Berlijnse Muur hadden westerse landen steeds meer behoefte aan gedetailleerd kaartmateriaal. Vooral van potentiële crisisgebieden. Sinds 2007 is Nederland daarom aangesloten bij het MGCP. 

Meer informatie

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van september 2022.