Het consumentendossier: gebruiksaanwijzing van je woning

10 oktober 2019

Woningeigenaren krijgen vanaf 2021 bij oplevering van een nieuwe woning of verbouwing een digitaal consumentendossier van de aannemer. Wat er in zo’n dossier moet staan is gedetailleerd beschreven, een soort gebruiksaanwijzing van je woning. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee?

Precies weten wat is opgeleverd en afgesproken

“Bij oplevering van een nieuwe woning of bij een verbouwing is een aannemer vanaf 1 januari 2021 verplicht een digitaal consumentendossier met alle details te overhandigen aan de woningeigenaar. Zo weet je als eigenaar precies of de aannemer heeft opgeleverd wat was afgesproken. En kun je deze informatie gebruiken bij toekomstige aanpassingen. Zekerheid en transparantie voor de eigenaar.” zegt Jene van der Heide, senior adviseur strategie en beleid bij Kadaster en betrokken bij het consumentendossier. 

Samen laten vallen van alle informatie

Van der Heide: “Er is al tot in detail omschreven wat er in zo’n consumentendossier moet staan. Maar we weten nog niet hoe dit eruit gaat zien. Aan het Kadaster de taak te laten zien hoe alle informatie samenhangt met bestaande registraties en voorzieningen. En hoe dit een plek krijgt in het dossier. Dat werken we uit samen met onder andere VX Company, een vernieuwend IT-bedrijf. Het resultaat is een eerste model   van het dossier.”

Overzicht voor eigenaar, weinig moeite voor aannemer

Michiel Wesseling van VX Company: “Wij wonnen de challenge van het Kadaster tijdens de Odyssey hackathon. Daarom werken we nu samen aan een model. De grootste uitdaging is om met de verschillende eindgebruikers rekening te houden. Zo overzichtelijk mogelijk voor de eigenaar en zo weinig mogelijk moeite voor de aannemer.”

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van september 2019. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake.