Groningen over Beter Kenbaar: “Absolute verbetering”

Stel, je koopt een monumentaal pand. Dan mag je dat niet zomaar verbouwen, er zit een publiekrechtelijke beperking op het pand. Door het project Beter Kenbaar zijn ongeveer 160.000 van dit soort beperkingen nu in 1 registratie vastgelegd: de Basisregistratie Kadaster Publiekrechtelijke Beperkingen (BRK-PB). De meeste beperkingen gelden voor zo’n 63.000 rijksmonumenten. 

Gemeenten zijn in totaal goed voor zo’n 75.000 beperkingen. Ook de gemeente Groningen moest de beperkingen overzetten naar de nieuwe registratie. Hoe verliep die overgang?

Veel verschillende beperkingen

Roosje Kruiper, senior beheerder voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de BRK-PB van de gemeente Groningen, vertelt: “Groningen heeft ruim 300 beperkingen: van huisvestingsverordeningen, monumenten en milieubeperkingen tot bestemmingsplannen en archeologische beperkingen.”

Bepalen waarop de beperking komt

Kruiper: “De beperkingen moesten nog deels worden gedigitaliseerd en geanonimiseerd. Dit hebben we uitbesteed aan een externe partij. Ook moesten we bepalen of een beperking op een BAG-pand, Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT)-object of BRK-perceel komt. Deze data hebben we vervolgens aangeleverd aan onze leverancier, die het heeft ingelezen in de BRK-PB. Door een goede controle vooraf zat het er in 1 keer in zonder fouten!”

Notarissen en makelaars kunnen zelf de informatie opvragen zonder tussenkomst van de gemeente. Zo krijgen wij een stuk minder vragen.

Roosje Kruiper - senior beheerder BAG en BRK-PB gemeente Groningen

Intensieve samenwerking

Anne Verhage, medewerker BRK-PB bij het Kadaster: “Voor de realisatie van Beter Kenbaar werkten we intensief samen met de VNG en veel gemeenten. Ook provincies, waterschappen, rijksdiensten, notarissen en makelaars waren nauw bij de implementatie betrokken.”

Even wennen

Kruiper: “Na de transitie was het even wennen om te werken via de PDOK Viewer. In PDOK vind je open datasets van de overheid met actuele geo-informatie. Ook hoorden we van notarissen en makelaars dat zij de brondocumenten niet konden raadplegen. Inmiddels kunnen zij nu zelf de informatie opvragen zonder tussenkomst van de gemeente. Zo krijgen wij een stuk minder vragen. Een absolute verbetering!”

Meer over Beter Kenbaar, BRK-PB en PDOK

Terzake

Dit artikel komt uit het Kadastermagazine Terzake van maart 2022.