Gaan jongeren altijd voor de goedkoopste woningen?

Jongere kopers kopen naar verhouding steeds minder vaak de goedkoopste huizen in hun gemeente. Kocht in 2002 nog 70% van de jongeren onder de 35 een woning in het goedkopere segment, in 2019 is dit aandeel nog maar 48%. 

Goedkoopste 20% van transacties 

Regionaal verschillen de prijzen aan de onderkant van de woningmarkt. De goedkoopste woningen in De Randstad zijn bijvoorbeeld duurder dan in andere delen van het land. Daarom is er voor elke gemeente gekeken naar de goedkoopste 20% van de transacties.
 

  

Aandeel aankopen van jongeren (-35jaar) in het goedkope segment (goedkoopste 20%) van de woningmarkt

 

2020* de cijfers van 2020 zijn t/m augustus
Data: Kadaster
Kunt u de grafiek niet zien of wilt u de data bekijken?  Download dan het Excel (ods) bestand.

Snellere stijging koopsom in  grootste steden

Gemiddeld betaalt een koper onder de 35 jaar in de grootste steden in 2020 een koopsom van € 373.400. De gemiddelde koopsom stijgt hier tot en met augustus 2020 ten opzichte van 2019 sneller dan die van kopers boven de 35 jaar (+6,5% tegen +5,7%). 

Gemiddelde koopsom in 40 grootste gemeenten lager 

Zonder de 4 grootste steden, ligt in de 40 grootste gemeenten van Nederland de gemiddelde koopsom van jongeren een stuk lager, namelijk € 279.000. De prijsstijging ten opzichte van 2019 is gelijk voor kopers boven en onder de 35 jaar. De gemiddelde koopsom die kopers onder de 35 jaar betalen in de 40 grootste gemeenten, is wel iets sneller gestegen. In de 40 grootste gemeenten was dat tot en met augustus 2020 ten opzichte van 2019 een toename van 6,9%.

Afschaffing van de overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag 2020 werd bekend dat er wordt nagedacht over de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar. Dit heeft als doel de bestedingsruimte van jongeren te vergroten, zodat zij kunnen instappen op een woningmarkt met forse prijzen. Of de afschaffing van de overdrachtsbelasting zorgt voor een betere concurrentiepositie, moet de toekomst uitwijzen.

Over het onderzoek

Dit onderzoek werd gedaan door adviseur Leo Prins. Het artikel verscheen ook op de website van ESB, het vakblad voor economen.

Wilt u meer weten over de woningmarkt en prijsvorming?

Onze woningmarktexpert kan u meer vertellen. Meer informatie en contactgegevens op de pagina Paul de Vries woningmarktexpert.