Data voor de buurt stimuleert duurzaamheid

Hoe betrek je bewoners bij het verbeteren van hun leefomgeving? Wij hielpen bij de ontwikkeling van een buurtapp met data uit de buurt. 

Winnend idee in hackathon 

Vorig jaar organiseerde het Kadaster een hackathon. Het winnende idee kwam van de gemeente Apeldoorn: bouw een app die informatie weergeeft afkomstig van sensoren in de buurt.  

Met bewoners buurt verbeteren 

Kai Stam, adviseur Smart City Gemeente Apeldoorn: “Vaak wordt er data verzameld over mensen of de omgeving en op basis daarvan neemt een gemeente beslissingen voor bewoners. Of bewoners worden pas laat bij een proces betrokken. We hadden het idee om sensoren in een buurt te hangen. Hoe de data van die sensoren gebruikt en visueel gepresenteerd wordt, laten we over aan de buurtbewoners. Op die manier werk je aan het gezamenlijk verbeteren van de leefomgeving.” 

Homerusstraat: duurzame buurt 

Bewoners van de Homerusstraat in Apeldoorn zijn al langer bezig met duurzaamheid. Met het buurtinitiatief Homerus Energiek, gericht op duurzaam en energieneutraal wonen, bleek al 80% van de huishoudens geïnteresseerd om qua energie meer zelfvoorzienend te zijn. Adèle Reiss, 1 van de initiatiefnemers van Homerus Energiek en buurtbewoner, meldde de buurt dan ook direct aan voor de pilot van de buurtapp: “We wilden sowieso al meer inzicht krijgen in hoeveel energie we gebruiken en wanneer, om pieken in ons energieverbruik te kunnen vermijden.”  

Data uit sensoren, datasets en meterkast 

In een zogenaamde ‘focusweek’ werd een app gebouwd op een door het Kadaster beschikbaar gesteld softwareplatform (Mendix). Het dashboard van de app is een combinatie van live-data van de 6 sensoren die luchtkwaliteit en temperatuur meten en data over het energiegebruik uit datasets van energieleveranciers. Deze informatie wordt later aangevuld met realtime data uit de meterkast van 10 buurtbewoners. Deze data wordt vergeleken met andere buurten, het gemiddelde van Apeldoorn en bijvoorbeeld de Europese grenswaardes voor fijnstof. 

Bewoners aanzetten tot reflectie 

Rik Krikke, projectmanager Mendix bij het Kadaster: “Bewoners kunnen met de app trends in de data herkennen en zien hoe veranderingen in de leefomgeving effect hebben. Er hoeven geen wetenschappelijke analyses gemaakt te worden, maar we willen dat er in de buurt een dialoog ontstaat over effecten van bepaald gedrag en kansen om de leefbaarheid en duurzaamheid van de buurt te verhogen. Als er bijvoorbeeld in de wijk verharde delen vervangen worden door groen en daardoor de gemiddelde temperatuur omlaag gaat en luchtkwaliteit omhoog, zet dit bewoners aan het denken. Ze gaan dan nadenken over de verhouding tussen verhard en groen in hun eigen tuin.” 

Met de buurt en voor de buurt  

Tijdens de focusweek, vanwege het coronavirus volledig online, was er continue afstemming met de buurt. Reiss: “Al snel bleek dat wij als buurt het middelpunt waren. Dat was even schrikken, maar wel heel leuk. We konden er echt onze draai aan geven. Zo hebben alle sensoren een afbeelding van een fruitje gekregen zodat we makkelijk weten over welke sensor we het hebben.” Stam: “Doordat het eigenaarschap bij de buurt ligt, neemt ook de complexiteit en abstractie van de data af. Dan wordt het een app die ze zelf ook echt gaan gebruiken.” 

Sparen voor een buurtschaap 

Er zijn veel ideeën om de pilot verder uit te bouwen: in de app een koppeling maken met een energiecoach, een kunstwerk dat interacteert met de buurtsensoren, bewustwording creëren bij kinderen, beloningspunten voor duurzaam gedrag zoals kortingen of sparen voor een buurtschaap dat het gras maait.  

Terzake 

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van september 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake

Terzake nieuwsbrief ontvangen? 

Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief