Controle tenaamstelling draagt bij aan datakwaliteit

Vermogensbeheerder Syntrus Achmea verstrekt namens onder andere pensioenfondsen hypotheken. Vermogensbeheerders mogen hypotheken, vanwege regelgeving, niet op eigen naam hebben staan. Om zeker te weten dat ze onder de juiste naam staan ingeschreven, benaderde Syntrus Achmea ons voor een extra controleslag. En dat draagt bij aan het verbeteren van de datakwaliteit.   

Verkeerde inschrijving is onacceptabel

Hugo Ouwehand, senior manager Operations Hypotheken bij Syntrus Achmea: “Het Kadaster controleert voor ons of de hypotheken die gepasseerd zijn ook daadwerkelijk onder de juiste naam ingeschreven staan. Uit de 1e controle bleek dat er bij ongeveer 200 akten een verkeerde hypotheeknemer stond ingeschreven .”

Een verkeerde inschrijving is volgens Ouwehand onacceptabel vanwege de regelgeving waaraan vermogensbeheerders moeten voldoen: ‘Maar door deze dubbele controle zorgen we ervoor dat de datakwaliteit perfect is. Het doel is duidelijk: we willen én moeten onze gegevens op orde hebben.”

Inschrijven akten blijft mensenwerk

Hoe die afwijkingen tot stand komen, legt Ouwehand uit: “Onze merknaam naar buiten toe is Syntrus Achmea, maar de formele hypotheeknemer is bijvoorbeeld Stichting PVF Particuliere Hypothekenfonds. Notarissen zien in de akte beide namen staan op papier met het logo van Syntrus Achmea. Soms gebeurt het dat in de inschrijving de verkeerde naam, namelijk Syntrus Achmea, wordt vermeld. Begrijpelijk, ook daar is het natuurlijk gewoon mensenwerk.”

Handmatige controle én verbetering datakwaliteit

“Wij ontvangen het afschrift van de hypotheekakte van de notaris. Die controleren wij handmatig op tenaamstelling en bedrag. Op jaarbasis komen er zo’n 20.000 afschriften voorbij en ook deze controle blijft mensenwerk. Daarom schiet er bij ons ook nog wel eens eentje tussendoor. Dat is de reden dat we het Kadaster benaderden voor een extra, geautomatiseerde controleslag. En dat leverde een mooie verbetering van de datakwaliteit op.”

Fouten voorkomen met KIK-voorbeeldakten

Erwin Willemsen, klant- en relatiemanager bij het Kadaster: “Deze controle zorgt voor een nog betere en betrouwbaardere registratie, wat bijdraagt aan de rechtszekerheid. Overigens kan het gebruik van KIK-voorbeeldakten de kans op het verkeerd overnemen van een naam voorkomen.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het gebruik van Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) en de bijbehorende voorbeeldakten? Bekijk dan de pagina Over KIK 

Terzake

Dit artikel verscheen in het Kadastermagazine Terzake van december 2020. Meer artikelen lezen? Ga naar de pagina Terzake 

Terzake nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u maandelijks de digitale Terz@ke in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief