BRT Achtergrondkaart vernieuwd

De BRT-achtergrondkaart laat voortaan het buitenland doorzichtig zien. Ook is overgestapt op nieuwe software. Vervang op tijd de nodige URL’s!

Internationale kaartlaag eronder leggen

Het is nu mogelijk om een andere, internationale kaartlaag naar keuze onder de BRT Achtergrondkaart te leggen waardoor het kaartbeeld over de grens doorloopt. Dit is handig voor gebruikers die nationale én internationale gegevens aan de kaart willen toevoegen en in het grensgebied een doorlopend kaartbeeld willen zien.

Buitenland voortaan doorzichtig weergegeven

In de nieuwe kaart vervangen we de groene vlakken door transparante vlakken en grijze landsgrenzen. Vanaf zoomniveau 7 geven we deze landsgrenzen niet meer weer. Normaal geven we landen buiten Nederland weer in groene vlakken, als de kaart is uitgezoomd. Hierdoor wordt de topografie op de grens afgesneden.

Links is Nederland op de nieuwe BRT Achtergrondkaart te zien. De omringende landen zijn wit of transparant. Een deel van de Noordzee is blauw. Rechts zien we opnieuw Nederland, maar dan op de oude BRT Achtergrondkaart. De omringende landen zijn groen. De gehele Noordzee is blauw. Hebt u vragen of kunt u de afbeelding niet bekijken? Neem dan contact op met de klantenservice BRT via 088 - 183 38 00 of vul het contactformulier in: https://formulieren.kadaster.nl/contact_brt
Dit voorbeeld toont de nieuwe (links) en oude (rechts) BRT Achtergrondkaart op zoomniveau 2. 

Grotere versie afbeelding openen

Nieuwe software, uiterlijk kaart hetzelfde

Vanwege het groeiend  gebruik is het systeem achter de BRT Achtergrondkaart toekomstbestendig gemaakt. Daarom stapten we samen met PDOK over op andere software om de BRT Achtergrondkaart bereikbaar te houden. Hiervoor is het uiterlijk van de kaart opnieuw ontworpen. Het uitgangspunt hierbij is dat het uiterlijk van de nieuwe kaart gelijk is aan de huidige kaart.  

In dit voorbeeld zien we een deel van de kaart van Zuid-Nederland: van Bergen op Zoom en Roosendaal tot Helmond en Arcen zijn zichtbaar. Ook is Limburg zichtbaar tot en met Heerlen en Maastricht. De omliggende delen van Duitsland en België zijn ook te zien. Wel is er een kleurverschil: Nederland is lichter en feller van kleur dan de buurlanden, die met donkerdere en fletsere kleuren worden getoond. Zo wordt weergegeven dat het kaartbeeld doorloopt, maar is tegelijkertijd duidelijk dat het gaat om gebieden buiten Nederland. Hebt u vragen of kunt u de afbeelding niet bekijken? Neem dan contact op met de klantenservice BRT via 088 - 183 38 00 of vul het contactformulier in: https://formulieren.kadaster.nl/contact_brt.
In dit voorbeeld loopt het kaartbeeld door over de grens door het gebruik van een ‘internationale’ kaartlaag onder de BRT Achtergrondkaart. Hiervoor is de OpenTopo Achtergrondkaart gebruikt. (bron: Instituut Fysieke Veiligheid)

Grotere versie afbeelding openen

Huidige kaartversie wordt uitgefaseerd

  • Deze nieuwe variant van de BRT Achtergrondkaart komt beschikbaar als nieuwe webservice met nieuwe URL’s.
  • Wij werken de data achter de huidige webservices niet meer bij. Deze houdt de actualiteit van de februari-levering van de BRT. Als u geen actie onderneemt, kijkt u dus naar een verouderde kaart.
  • Wij faseren de webservices van de huidige BRT Achtergrondkaart uit in oktober 2021. Zonder aanpassingen toont uw applicatie of website na deze datum geen BRT Achtergrondkaart meer.

Advies: vervang de url’s!

We adviseren u om zo snel mogelijk uw website of applicatie aan te passen op de nieuwe versie. Vervang daarom de huidige URL’s door de nieuwe URL’s van de BRT Achtergrondkaart. In de configuratie kunt u verwijzingen naar de URL’s van de huidige BRT Achtergrondkaart opzoeken en vervangen door de url’s uit het XML-bestand.

Meer informatie

Kijk voor verdere informatie op: