1 op de 3 gemeenten kan gebruik maken van wijziging Huisvestingswet

115 gemeenten kunnen gebruik maken van de onlangs voorgestelde wijziging van de Huisvestingswet. Dat blijkt uit analyse van het Kadaster. Deze wijziging houdt in dat gemeenten de helft van de beschikbaar gekomen woningen tot de Nationale Hypotheek Garantie-grens (€ 355.000 in 2022) toe mogen wijzen aan mensen die in de gemeente werken of wonen. 

Minder dan 50% komt uit dezelfde gemeente

Het Kadaster onderzocht waar de kopers van verkochte woningen in de periode januari 2021 tot en met juni 2022 vandaan kwamen. In 115 gemeenten komt  minder dan 50% van de kopers van bestaande koopwoningen uit dezelfde gemeente. Het gaat vaak om (kleinere) gemeenten rondom de grote steden en gemeenten in het landelijk gebied. 

Wet heeft geen effect in grootste 4 gemeenten   

De kopers van woningen in de G4 (4 grootste gemeenten) komen nu al voornamelijk uit de eigen gemeente. In Amsterdam is dat 76%. In Utrecht, Den Haag en Rotterdam gaat het respectievelijk om 70%, 69% en 63%. Voor deze grote gemeenten is de aanpassing in de Huisvestingswet niet relevant.

Meer effect in randgemeenten en buitengebied

Voor verschillende gemeenten rondom de G4-gemeenten zou de wijziging wel van belang kunnen zijn. In omliggende gemeenten als Nieuwegein, Schiedam (beiden 33%) en Leidschendam-Voorburg (38%) wordt minder dan de helft van de woningen verkocht aan een koper uit dezelfde gemeente. 

Ook in gemeenten in het buitengebied is het aandeel van kopers uit de eigen gemeente regelmatig lager dan 50%. Het gaat dan om kleinere of dunbevolkte gemeenten in Drenthe, Limburg en Noord-Brabant.
 

Figuur 1: Deze kaart van Nederland toont het percentage kopers afkomstig uit de eigen gemeente. De onderzochte periode is januari 2021 tot en met juni 2022. Hoe blauwer een gemeente is ingekleurd, hoe groter het aandeel kopers uit de eigen gemeente. Er is te zien dat de wijziging in de Huisvestingswet met name bruikbaar is voor gemeenten rondom de G4 en kleinere gemeenten in Drenthe, Limburg en Noord-Brabant

Figuur 1: Deze kaart van Nederland toont het percentage kopers afkomstig uit de eigen gemeente. De onderzochte periode is januari 2021 tot en met juni 2022. Hoe blauwer een gemeente is ingekleurd, hoe groter het aandeel kopers uit de eigen gemeente. 

Kunt u de kaart niet zien of wilt u de data bekijken? Download dan het ods-bestand.

Bron: Kadaster

Meer informatie

  • Hebt u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met onze woningmarktexpert Paul de Vries.
  • Lees meer over de wijziging van de Huisvestingswet op Rijksoverheid.nl 
  • Meer onderzoeken van het Kadaster over de woningmarkt vindt u op de pagina Onderzoeken.
  • Wilt u voortaan ieder kwartaal cijfers en inzichten over de woningmarkt ontvangen? Schrijf u dan in voor ons Kwartaalbericht woningmarkt via het aanmeldformulier.